After

Collingwood Split Level Transformation

This transformation demonstrates how a 1960s split level home can be renovated to meet the wants and needs of an active family of five.

Besides fulfilling the functional requirements, the house is designed to maximize the natural light that enters the home through expansive windows and skylights. The windows provide a sensational view of the rocky mountains. I endevoured to minimize the building height so that it didn’t over power the neighbouring houses along the street. As always, I believe that redevelopment should improve the streetscape rather than detract from it. Building massing, the use of exterior materials and a welcoming nature for the front entrance all work together to create sensitive architecture.

Before photo:

Before

After photo:

After

This was a major renovation project that incorporated the following:

• Lower level garage transformed into living space
• New third storey addition on low side of the split to house an office, master bedroom and ensuite
• New roof lines
• Relocated front entry to lower level which is at grade at front and rear of the property
• New pop-out extension to child’s bedroom which creates roof cover over main entrance
• Replacement of lower level concrete slab with new radiant heating slab
• New south facing deck
• New wall and roof insulation throughout
• New high quality windows
• New skylights
• New exterior cladding
• New radiant heating system
• The existing driveway and front steps will be replaced this spring

Refer to the construction photos

The original house was outdated in terms of style and thermal efficiency but it had great “bones”. The original foundation walls and timber framing were in excellent condition. The internal layout required some minor changes. Adding 550 s.f. plus reclaiming space from the internal garage solved all the functional issues for this family.

Main Floor Before:

Before

Main Floor After:

After

Second Floor Before:

Before

Second Floor After:

After

Leave a Reply