Edmonton Mid-Century Bungalow

This existing mid-century bungalow had 1800 square feet of space on both the main and basement levels.  Rather than adding a second storey, we opted to convert the existing attached garage to living space which brought the main floor to 2300 s.f.

The interior of the house was opened up significantly to create light filled spaces.  The distinction between formal and informal spaces has been intentionally blurred.  The private area of the house for the bedrooms and washrooms is nicely separated from the living spaces.

The large basement was undeveloped and lacked access to natural light.  Windows were enlarged on the north side but this was not possible on the south and west sides due to the outdoor deck and driveway.  Therefore, a large light well was created which transports light from skylights through the main floor and into the basement.  This element is enhanced by a feature wall between the living room and the dining room which draws upon a mid-century modern aesthetic.

The owners have a green thumb and therefore the landscape design is important for them.  Stefan Luchinger at Design North Landscape Architecture designed layers of interest between soft and hard landscaping elements which incorporate the new detached garage to the rear courtyard where it can be used as a cabana for outdoor entertaining.